Preparat przeznaczony jest jako uzupełnienie codziennej diety w składniki zawarte w oleju z wątroby dorsza – witaminy A i D oraz Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe z rodziny Omega-3, w tym kwasy dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA).
Witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Witamina D natomiast pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia oraz do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu, korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie. Kwas eikozapentaenowy (EPA) wraz z kwasem dokozaheksaenowym (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca, korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
INFORMACJA DLA KOBIET W CIĄŻY: Spożywanie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój mózgu i oczu u płodu i niemowląt karmionych piersią. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych Omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i kwasu eikozapentaenowego (EPA).
olej z wątroby dorsza, octan DL-alfa-tokoferylu
Dorośli i dzieci powyżej 3. roku życia: pół łyżeczki (2,5 ml) dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Uwaga: W przypadku kobiet w ciąży i dzieci stosowanie w tym samym czasie Tranu oraz innych preparatów zawierających witaminy A i D powinno być skonsultowane z lekarzem.
|
|
|
Zawartość składników na zalecaną dzienną porcję produktu |
pół łyżeczki (2,5 ml) |
RWS* |
Olej z wątroby dorsza w tym |
2,300 g (2,5 ml) |
|
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
904 mg |
|
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
849 mg |
|
w tym |
|
|
Omega-3 |
765 mg |
|
kwas DHA (dokozaheksaenowy) |
253 mg |
|
kwas EPA (eikozapentaenowy) |
207 mg |
|
Omega-6 |
84 mg |
|
Kwasy tłuszczowe nasycone |
543 mg |
|
Witamina E |
9 mg |
75% |
Witamina A |
690 μg |
86% |
Witamina D |
6 μg |
120% |
* Referencyjne Wartości Spożycia