Nasiona wiesiołka cechuje wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych, w tym kwasów tłuszczowych Omega-6. Charakteryzują się one również wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Zawarty w nasionach wiesiołka kwas linolowy (LA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (korzystne działanie występujew przypadku spożywania 10 g LA dziennie), natomiast kwas gamma-linolenowy (GLA) pomocny jest w utrzymaniu prawidłowej struktury, elastyczności i wyglądu skóry.
Wartość odżywcza nasion wiesiołka |
|
||
|
100 g |
|
|
wartość energetyczna |
1460 kJ/355 kcal |
|
|
tłuszcz |
22 g |
|
|
w tym |
|
|
|
kwasy tłuszczowe nasycone |
1,7 g |
|
|
kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
1,9 g |
|
|
kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
17 g |
|
|
węglowodany |
0,6 g |
|
|
w tym |
|
|
|
cukry |
0,6 g |
|
|
błonnik |
44 g |
|
|
białko |
18 g |
|
|
sól |
0 g |
|
|
|
kwasy tłuszczowe Omega-6 |
16,9 g |
|
|
w tym |
|
|
|
kwas linolowy (LA) |
15,3 g |
|
|
kwas gamma-linolenowy (GLA) |
1,5 g |
Sposób użycia:
Stosować rozdrobnione nasiona, popijając wodą lub jako dodatek do napoju lub posiłku. Stosować 1 łyżkę nasion do 2 razy dziennie. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Kraj pochodzenia: Polska
Sposób przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej do 25°C w suchym miejscu. Chronić przed światłem.
Masa netto: 200 g
Kod kresowy: 5907501100008
translation missing: pl.seeds.ingredients